CRRC logo

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

IMSP Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii

CRRC - Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Secția Reabilitare Psiho-verbală și Asistență Socială

Secția Reabilitare Psiho-verbală și Asistență Socială

 

Secția Reabilitare Psiho-verbală și Asistență Socială este o subdiviziune a IMSP Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii, ce are ca scop abilitarea/reabilitarea funcțiilor cognitive, comportamentale, deficitelor de vorbire, consiliere psihologica și asistență socială etc.

 

Scopul major al secției este de a acorda servicii eficiente specializate de recuperare psiho-pedagogică și socială a copiilor cu dizabilități, cât mai timpurie. Profesioniștii secției vor propune proiecte și servicii individuale atât în scopul reabilitării medicale, depășirii retardului de dezvoltare, ameliorării stării generale, cât și asistență familiei în procesul de adaptare la dificultățile legate de problemele de sănătate și îngrijire ale copilului.

Specialiști: psiholog clinician, logoped clinician, psihopedagog clinician.

 

Secția urmărește realizarea următoarelor obiective:

 • Reabilitarea psihopedagogică a copiilor cu dizabilități și integrarea lor în societate.
 • Restabilirea funcțiilor lezate sau formarea mecanismelor de compensare ale organismului pentru obținerea independenței și a calității mai bună a vieții bolnavului.
 • Prevenirea progresiei maladiei și apariția complicațiilor.
 • Educarea și reeducarea copilului și pregătirea acestuia pentru activități de autoîngrijire, școlare și integrare în societate.
 • Asistența multidisciplinară familiilor în scopul instruirii lor în problemele de îngrijire și comunicare a copiilor.
 • Armonizarea relației copil-părinte și diminuarea fenomenului de abandon prin acordarea de asistență și consiliere familiei aflate în dificultate.

Specialişti:

Psiholog clinician
Logoped clinician
Psihopedagog clinician

Funcționarea secției

 

Capacitatea Secției permite acordarea asistenței de recuperare pe timpul zilei de până la 25 copii.

 

Fiecărui copil beneficiază de o evaluare complexă de către echipa multidisciplinară în cadrul căreia se stabilește starea psiho-verbală și dereglările de comportament, gradul de afectare cognitiv, socio-emoțional și de adaptare. În rezultatul evaluării se elaborează un program individual de reabilitare.

 

Evidența copilului se face zilnic la ședințele acestuia în Secție prin înscrierea în registrul de evidență zilnică a ședințelor.

Copiii frecventează Secția cu sau fără însoțitor, în dependență de vârstă, diagnostic funcțional și abilitățile intelectuale.

 

Activitatea secției

Activitatea Secției Reabilitare Psiho-verbală și Asistență Socială este desfășurată în spații înzestrate special pentru realizarea procesului de reabilitare: birourile pentru ședințe cu psihologul, psihopedagogul și logoped. Totodată secția dispune de spațiu adaptat pentru alimentația și odihna specialiștilor.

 

Serviciile oferite în secție sunt adaptate cerințelor individuale ale copilului și familiei, acordând servicii de:

 • Evaluare multidisciplinară sau de specialist;
 • Program individual de reabilitare;
 • Servicii logoped, psiholog, asistent social, psihopedagog individual și de grup;
 • Servicii informaționale a familiei;
 • Informații, cursuri și seminare pentru părinți și specialiști;